s Block Elements MCQs Question Bank For NEET & JEE Main

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 NEET, JEE Main & Advanced Chemistry The s-Block Elements Question Bank

s Block Elements MCQs Question Bank For NEET & JEE Main

Alkali metals: H, Li, Na, K, Rb, Cs, FrAlkaline earth metals: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra

Q1. As the alkaline earth metals (except Be) tend to lose their valence electrons readily they act as [Kerala (Med.) 2002]

  • A) Weak oxidising agent
  • B) Weak reducing agent
  • C) Strong oxidising agent
  • D) Strong reducing agent

Q2. The first ionisation energies of alkaline earth metals are higher than those of the alkali metals. This is because [UPSEAT 2001]

  • A) There is increases in the nuclear charge of the alkaline earth metals
  • B) There is decreases in the nuclear charge of the alkaline earth metals
  • C) There is no change in the nuclear charge
  • D) None of these

Q3. BaSO4 and carbon on heating reacts to produce [Pb. PMT 2004]

  • A) Ba+SO2+CO2
  • B) BaS+CO
  • C) BaS+O2+SO2
  • D) BaCO3+S+O2

 Q4. The atomic radii of alkali metals (M) lie in the order Li<Na<K<Rb but the radii of M+ ions in aqueous solution lie in the reverse order Li+>Na+>K+>Rb+. What is the reason for this reverse order (on going from Li toRb)? [MP PMT 1997]

  • A) Gradual increase in ionisation energy
  • B) Increasing weakness of the metallic bond
  • C) Increasing electropositive character
  • D) Decreasing degree of hydration

Q5. Fusion mixture is [CPMT 2002]

  • A) Na2CO3+K2CO3
  • B) Na2CO3+NaHCO3
  • C) Na2CO3+NaOH 
  • D) Na2CO3+K2SO4

 Q6. Concentrated hydrochloric acid when kept in open air sometimes produces a cloud of white fumes. The explanation for it is that [AIEEE 2003]

  • A) Concentrated hydrochloric acid emits strongly smelling HCl gas all the time
  • B) Oxygen in air reacts with the emitted HCl gas to form a cloud of chlorine gas
  • C) Strong affinity of HCl gas for moisture in air results in forming of droplets of liquid solution which appears like a cloudy smoke
  • D) Due to strong affinity for water, concentrated hydrochloric acid pulls moisture of air towards itself. This moisture forms droplets of water and hence the cloud

Q7. Concentrated aqueous sodium hydroxide can separate mixture of [MNR 1995]

  • A) Al3+ and Sn2+
  • B) Al3+ and Fe3+
  • C) Al3+ and Zn2+
  • D) Zn2+ and Pb2+

 Q8. The composition of the common glass is [DCE 2004]

  • A) Na2O.CaO.6SiO3
  • B) Na2O.Al2O3.SiO2
  • C) CaO.Al2O3.SiO2
  • D) Na2O.CaO.6SiO2

 Q9. Which group is called buffer group of the periodic table [Pb. CET 2004]

  • A) I
  • B) VII
  • C) VIII
  • D) Zero

Q10. Calcium cyanide on treatment with steam under pressure gives NH3 and [DPMT 2002]

  • A) CaHCO3
  • B) CaO
  • C) Ca(OH)2
  • D) CaCO3

Q1 Answer: D …………….Second group elements are show strong reducing properties but less Ist group element show less. 

Q2 Answer: Correct Answer: ASolution :The size of alkaline earth metals is smaller as compared to its corresponding alkali metals and its effective nuclear charge is also more than that of its corresponding alkali metals.

Q3 Answer: Correct Answer: BSolution :BaSO4+4C−→−Heat     BaS + 4CO Thus, on heating they produce  BaS + 4CO

Q4 Answer: Correct Answer: D
Solution :
Smaller the atomic size tendency of hydration is more as the size increases tendency for hydration also decreases.

Q5 Answer: Correct Answer: ASolution :Fusion mixture is Na2CO3+K2CO

Q6 Answer: Correct Answer: BSolution :HCl is a gas.

Q7 Answer: Correct Answer: BSolution :NaOH+Al+3→NaAlO2   Sod. Metaaluminate (SolubleinNaOH)NaOH+Fe+3→No reaction (Insoluble in NaOH)

Q8 Answer: Correct Answer: DSolution :The composition of the common glass is Na2O.CaO.6SiO2.

Q9 Answer: Correct Answer: D
Solution :
Zero group is called a buffer group because it lies between highly electronegative halogens and highly electropositive alkali metal element.

Q10 Answer: Correct Answer: DSolution :CaCN2+3H2O−→−−underpressure       CaCO3+2NH3.

Q11. The substance not likely to contain CaCO3 is [AIEEE 2003]

  • A) A marble statue
  • B) Calcined gypsum
  • C) Sea shells
  • D) Dolomite

 Q12. Which of the following statements is false for alkali metals [MNR 1994; MP PET 2001]

  • A) Lithium is the strongest reducing agent
  • B) Na is amphoteric in nature
  • C) Li+ is exceptionally small
  • D) All alkali metals give blue solution in liquid ammonia

Q13. The solubility in water of sulphates down the Be group is Be>Mg>>Ca>Sr>Ba. This is due to [CBSE PMT 1995]

  • A) High heat of solvation for smaller ions like Be2+
  • B) Increasing molecular weight
  • C) Decreasing lattice energy
  • D) Increase in melting points

Q 11 Answer: Correct Answer: BSolution :Marble statue →CaCO3;           Calcinated Gypsum →CaSO4.2H2O;            Sea shell →CaCO3;           Dalomite →CaCO3.MgCO3.

Q 12 Answer: Correct Answer: BSolution :  Sodium is basic in nature.

Q 13 Answer :A The hydration energy decreases from Be+2 to Ba+2. This causes the decrease in the solubilities of the sulphates in this order. In other words, the solubilities decreases with increase in the ionic size.

Q3 Answer: 

Question 4

Q4 Answer: 

Question 5

Q5 Answer: 

Question 6

Q6 Answer: 

Question 7

Q7 Answer: 

Question 8

Q8 Answer: 

Question 9

Q9 Answer: 

Question 10

Q10 Answer: 

MCQs on s-Block Elements for NEET & JEE

Q21. Which of the compounds is known as Slaked lime?

  • (a) CaO
  • (b) CaSO4
  • (c) Ca(OH)2
  • (d) CaCO3

Q22. Which of the ions have maximum hydration energy?

  • (a) Sr2+
  • (b) Ca2+
  • (c) Mg2+
  • (d) Be2+

Q23. As compared to K, Na has

  • (a) higher ionization potential
  • (b) lower melting point
  • (c) lower electronegativity
  • (d) larger atomic radius

Q24. Which one is the most stable carbonate?

  • (a) BaCO3
  • (b) MgCO3
  • (c) CaCO3
  • (d) BeCO3

Q25. Plaster of Paris (POP) is

  • (a) CaSO4 .H2O
  • (b) CaSO4 .2H2O
  • (c) CaSO4
  • (d) CaSO4 .1/2 H2O

Q26. Which oxide is amphoteric?

  • (a) BaO
  • (b) CaO
  • (c) BeO
  • (d) MgO

Q27. Be shows the diagonal relationship with

  • (a) Na
  • (b) Al
  • (c) Mg
  • (d) B

Q28. The tendency to lose their valance electron easily by alkali metals makes them

  • (a) strong reducing agent
  • (b) weak reducing agent
  • (c) strong oxidising agent
  • (d) weak oxidising agent

Q29. Which one is known as a fusion mixture?

  • (a) Na2CO3 + NaHCO3
  • (b) Na2CO3 + NaOH
  • (c) Na2CO3 + K2SO4
  • (d) Na2CO3 + K2CO3

Q30. Find the incorrect trend for alkaline earth metals

  • (a) atomic size Be < Mg < Ca < Sr
  • (b) second ionization energy Be < Mg < Ca < Sr
  • (c) Hydration enthalpy Sr < Ca < Mg < Be
  • (d) Density Ca < Mg < Be < Sr

Q 21 Answer: Correct Answer: C

Q 22 Answer: Correct Answer:  D

Q23 Answer: Correct Answer: A

Q24 Answer: Correct Answer: A

Q25 Answer: Correct Answer: D

Q26 Answer: Correct Answer: C

Q27 Answer: Correct Answer: B

Q28 Answer: Correct Answer: A

Q29 Answer: Correct Answer: D

Q30 Answer: Correct Answer: B


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment