Question Bank for NEET Chemistry in Everyday Life

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Question Bank for NEET Chemistry in Everyday Life MCQ With Answer ! These questions are aligned with the NEET syllabus and help you better prepare for NEET and JEE Main.

Question Bank for NEET Chemistry in Everyday Life 10 MCQ

1. Chloramine-T is an

  1. disinfectant
  2. antiseptic
  3. analgesic
  4. antipyretic

Answer: (a); Disinfectants are chemical agents designed to inactivate or destroy microorganisms on inert surfaces. Disinfectants work by destroying the cell wall of microbes or interfering with their metabolism. It is also a form of decontamination, and can be defined as the process whereby physical or chemical methods are used to reduce the amount of pathogenic microorganisms on a surface. Disinfectants are frequently used in hospitals, dental surgeries, kitchens, and bathrooms to kill infectious organisms. Sanitizers/ antiseptic are mild compared to disinfectants and are used majorly to clean things which are in human contact whereas disinfectants are concentrated and are used to clean surfaces like floors and building premises.

  • Glycols are effective air disinfectants in controlled laboratory environments.
  • Alcohol and alcohol plus Quaternary ammonium cation based compounds comprise a class of proven surface sanitizers and disinfectants
  • Aldehydes, such as formaldehyde and glutaraldehyde, have a wide microbicidal activity and are sporicidal and fungicidal.
  • Oxidizing agents act by oxidizing the cell membrane of microorganisms, which results in a loss of structure and leads to cell lysis and death. A large number of disinfectants operate in this way. chlorine water, high voltage electrolyzed water, hydrogen peroxide, ozone, Potassium permanganate (KMnO4)
  • Peroxycarboxylic acids and inorganic peroxo acids are strong oxidants and extremely effective disinfectants. Peroxyformic acid, Peracetic acid, Peroxypropionic acid, Monoperoxyglutaric acid. Monoperoxysuccinic acid, Peroxybenzoic acid, Peroxyanisic acid, Chloroperbenzoic acid, Monoperoxyphthalic acid, Peroxymonosulfuric acid
  • Phenolics are active ingredients in some household disinfectants. o-Phenylphenol, Chloroxylenol, Hexachlorophene Thymol, Amylmetacresol, 2,4-dichlorobenzyl
  • chlorine compound
  • iodine
  • acide and bases

2. Benzalkonium chloride is a

  1. cationic surfactant and antiseptic
  2. anionic surfactant and soluble in most of the organic solvents
  3. cationic surfactant and insoluble in most organic solvents.
  4. cationic surfactant and antimalarial

Answer: (a)

3. Interferon is connected with

  1. tonic
  2. virus
  3. carbohydrate
  4. ore of iron

Answer: (b) Interferons are a group of signaling proteins made and released by host cells in response to the presence of several viruses. In a typical scenario, a virus-infected cell will release interferons causing nearby cells to heighten their anti-viral defenses.

4. Ibuprofen contains

  1. only S-enantiomer
  2. only R-enantiomer
  3. the racemic mixture of both R and S enantiomer
  4. both R and S enantiomers are active pain killers

Answer: (c)

5. Which of the following is a hypnotic drug?

  1. luminal
  2. salol
  3. catechol
  4. chemisol

Answer: (a) Hypnotic (from Greek Hypnos, sleep), or soporific drugs, commonly known as sleeping pills, are a class of psychoactive drugs whose primary function is to induce sleep and for the treatment of insomnia (sleeplessness), or for surgical anesthesia.

  • nonbenzodiazepines
  • benzodiazepines
  • such as barbiturates [ luminal, ……..]
  • quinazolinones
  • Antidepressants: Trazodone, Amitriptyline, Doxepin, Trimipramine, Mianserin, Mirtazapine.
  • Antipsychotics: Chlorpromazine, Clozapine, Olanzapine, Quetiapine, Risperidone, Zotepine

6. Detergents are prepared by the action of H2SO4 on which of the following?

  1. cholesterol
  2. Lauryl alcohol
  3. Cyclohexanol
  4. p-Nitrophenol

Answer: (b)

7. Which of the following will not act as an antacid?

  1. sodium hydrogen carbonate
  2. magnesium hydroxide
  3. sodium carbonate
  4. aluminium carbonate

Answer: (c) magnesium carbonate and aluminum hydroxide, sodium citrate, magnesium trisilicate,

  • H2 blockers such as cimetidine/ranitidine and proton pump inhibitors such as omeprazole
  • aluminum-magnesium hydroxide,aluminum hydrox-magnesium carb,dihydroxyaluminum sod carb,alum-mag hydroxide
  • Effervescent antacids may also contain aspirin, sodium carbonate, or tartaric acid, citric acid

8. The main cause of acidity in the stomach is

  1. release of extra gastric acids which decrease the pH level
  2. indigestion and pain in the large intestine
  3. increase the pH level in the stomach
  4. release of extra bile juice which increases alkaline medium in the stomach

Answer: (a)

9. Chloramphenicol is

  1. broad spectrum antibacterial
  2. broad spectrum analgesic
  3. broad spectrum antibiotic
  4. narrow spectrum antibiotic

Answer: (c)

broad-spectrum antibiotics

10. One of the most widely used drugs in medicine iodex is

  1. methyl salicylate
  2. ethyl salicylate
  3. acetyl salicylic acid
  4. o-hydroxy benzoic acid

Answer: (a) Methyl salicylate is also known as oil of winter green is used as medicine in iodex for treatment of rheumatic pains and remedy for aches,sprains and bruises.

Question Bank for NEET Chemistry in Everyday Life

Question Bank for NEET Chemistry in Everyday Life
Question Bank for NEET Chemistry in Everyday Life
Question Bank for NEET Chemistry in Everyday Life

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment