Metals and Non-metals MCQ With Answer

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Important MCQs from CBSE Class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-Metals are provided here to prepare for the objective type questions for Board Exam 2021-2022.

MCQs from CBSE Class 10 Science Chapter 3: Metals and Non-Metals

  1. The non-metal which is liquid at room temperature is:
    a) Mercury
    b) Bromine
    c) Carbon
    d) Helium

    Answer: (b) Bromine
    Explanation: Bomine is the only non-metal which exists as a liquid at room temperature. It is a dense, reddish-brown liquid evaporating at standard temperature and pressure to give an orange vapour. It is one of the only two elements on the periodic table that are liquids at room temperature other than mercury(mercury is call liquid metal) . The other non-metals are solids at room temperature, including carbon and sulfur.

  2. The most abundant metal in the earth’s crust is
    (a) Iron
    (b) Aluminium
    (c) Calcium
    (d) Sodium
    Answer: Aluminium
    Aluminum is the most abundant metal in the Earth’s crust .                                           Reading: Abundance of Elements in Earth’s Crust
    The table shows the abundance of elements in Earth’s crust.
    RankAtomic NumberElementSymbol
    18oxygenO
    214siliconSi
    313aluminiumAl
    426ironFe
    520calciumCa
    611sodiumNa
    719potassiumK
    812magnesiumMg
    922titaniumTi
    101hydrogenH
    1115phosphorusP
    1225manganeseMn
    139fluorineF
    1456bariumBa
    156carbonC
    1638strontiumSr
    1716sulfurS
    1840zirconiumZr
    1974tungstenW
    2023vanadiumV
    2117chlorineCl
    2224chromiumCr
    2337rubidiumRb
    2428nickelNi
    2530zincZn
    2629copperCu
    2758ceriumCe
    2860neodymiumNd
    2957lanthanumLa
    3039yttriumY
  3. Aluminium is used for making cooking utensils. Which of the following properties of aluminium are responsible for the same?
    (i) Good thermal conductivity
    (ii) Good electrical conductivity
    (iii) Ductility
    (iv) High melting point
    (a) (i) and (ii)
    (b) (i) and (iii)
    (c) (ii) and (iii)
    (d) (i) and (iv)
    Answer d
    Solution: Good thermal conductivity, malleability, light weight and high melting point are the properties of aluminium due to which it is used for making cooking utensils.
  4. The number of protons in an atom of an element A is 17 then, the number of electron in its ion A- is:
    a) 18
    b) 19
    c) 20
    d) 21

    Answer: (a) 18
    Explanation: In the neutral atom of an element

  5. The sulphide ores are converted into oxides by heating strongly in the presence of excess air. This process is known as
    a) Roasting
    b) Smelting
    c) Calcination
    d) Refining

    Answer: (a) Roasting
    Explanation: The process of heating the sulphide ore strongly in the presence of air to convert it into metal oxide, is known as roasting.[Cu, Zn, Ag…..]

  6. An element X is soft and can be cut with the help of a knife. It is very reactive to air and cannot be kept open in the air. It reacts vigorously with water. Identify the element from the following:
    (a) Mg
    (b) Na
    (c) P
    (d) Ca

    Answer: (b) Na
    Explanation: Na is a metal which is soft enough to be cut with a knife. It is so reactive that it reacts vigorously with air or moisture and catches fire when kept in open. So to prevent it from coming in contact with oxygen and moisture, it is kept in kerosene.

  7. An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be
    (a) Ca
    (b) C
    (c) Si
    (d) Fe

    Answer: (a) Ca
    Explanation: Ionic Oxides have high melting and boiling point Also disolved in water so, calcium reacts with oxygen to give calcium oxide (CaO) which is having a high melting point and dissolves in water to form calcium hydroxide (Ca(OH)2)along with the release of large amount of thermal energy.

  8. Which of the following alloys contains a non-metal as one of its constituents?
    (a) Steel
    (b) Brass
    (c) Amalgam
    (d) Bronze

    Answer: (a) Steel
    Explanation: Stainless steel is an alloy of iron (a metal) and carbon (a non metal).

  9. Galvanisation is a method of protecting steel and iron from rusting by coating them with a thin layer of
    (a) Copper
    (b) Aluminum
    (c) Zinc
    (d) Bauxite

    Answer: (c) Zinc
    Explanation: In this method a thin layer of zinc metal is deposited over the surface of steel or iron objects, which does not corrode on exposure to damp air and prevents the coated metals from rusting.

  10. In electrolytic refining, the cathode is made up of
    a) Pure metal
    b) Impure metal
    c) Alloy
    d) Metallic salt

    Answer: (a) Pure metal
    Explanation: In electrolytic refining of a metal, the cathode is made up of pure metal whereas the anode is made up of impure metal.

  11. In the given reaction, Al2O3 + NaOH   →  ……X……   +  H2O ; What is element X?

    1. a) NaAlO2
    2. b) Na3Al
    3. c) Na2O3
    4. d) NaAl2O3

    Answer: (a) NaAlO2

    Explanation: Aluminium oxide is amphoteric in nature, i.e., it reacts with acids as well as bases to form salt and water. Here, aluminium oxide behaves as an acid as it reacts with NaOH, a base and forms sodium aluminate (NaAlO2) and water:

                                       Al2O3 + NaOH   →  2NaAlO2+  H2O

  12. Which of the following represent the correct order of decreasing reactivity?
    a) Mg > Al > Zn > Fe
    b) Mg > Zn > Al > Fe
    c) Al > Zn > Fe > Mg
    d) Mg > Fe > Zn > Al

    Answer: (a) Mg > Al > Zn > Fe
    Explanation: The decreasing order of the reactivity of the common metals is given below:
    Li, K, Na, Ba, Ca, Mg , Al, Mn, Zn, Fe, Ni, Sn, Pb, [H], Cu,Hg, Ag, Au,Pt

  13. Bauxite is an ore of
    a) Iron
    b) Aluminium
    c) Mercury
    d) Copper

    Answer: (b) Aluminium
    Explanation: Bauxite is a commercial ore of aluminium which consists largely of hydrated aluminium oxide, Al2O3.2H2O. List of ores with chemical formula

    ElementOresChemical Composition
    AluminumBauxiteAl2O3 . 2H2O
    CorundumAl2O3
    KryoliteNa3AlF6
    DysporeAl2O3.H2O
    CopperCopper PyriteCuFeS2
    Malachite2CuCO3Cu(OH)2
    IronHematiteFe2O3
    MagnetiteFe3O4
    SideriteFeCO3
    SodiumSodium CarbonateNa2CO3
    Sodium ChlorideNaCl
    Sodium NitrateNaNO3
    Sodium SulphateNa2SO4
    PotassiumPotassium ChlorideKCl
    Potassium CarbonateK2CO3
    Potassium NitrateKNO3
    MagnesiumMagnesiteMgCO3
    DolomiteCaMg(CO3)2
    Epsom SaltMgSO4
    CalciumCalcium CarbonateCaCO3
    TinCassiteriteSnO2
    LeadGalenaPbS
    CerussitePbCO3
    AnglesitePbSO4
    SilverArgentiteAg2S
    TetrahedriteSb4S3
    ZincZinc Carbonate (known as calamine)ZnCO3
    Zinc SulphideZnS
    MercuryCinnabarHgS
    ManganesePyrolusiteMnO2
    PhosphorousPhosphoriteCa3(PO4)2
    FluorapatiteCa5 (PO4)3F
    Chlorapatite3Ca3(PO4)2.CaCI2
    GoldCalaveriteAuTe2
    Sylvanite(Ag,Au)Te2
    Nagyágite(Pb5Au(Te, Sb)4S5-8)
    PetziteAg3AuTe2
    AntimonyStibniteSb2S3
    Stibiconite(Sb3+ Sb25+ O6(OH))
    CobaltCobaltiteCoAsS
    NickelPentlandite((Ni, Fe)S)
    ChromiumChromite(FeCr2O4)

Key Points Set 1

  1. Mercury is the only metal which exists as a liquid at room temperature.
  2. Sonorousness property of metals is used for making bells and strings of musical instruments like Sitar and Violin.
  3. Non-metals form covalent chlorides because they can share electrons with chlorine.
  4. Chemical reaction > prolonged reaction of iron with steam > 3Fe (s) + 4H2O (g) → Fe3O4 (s) + 4H2 (g)
  5. The highly reactive metals like Sodium, Potassium, Magnesium, etc. are extracted by the electrolysis of their molten chloride. Pure metal use as cathode and crude metal use as anode.
  6. Iodine is non metal but it is lustrous.
  7. In calcination process a carbonate ore is heated strongly in the absence of air to convert it into metal.
  8. Example of an amphoteric oxide is: ZnO, BeO, …..
  9. Example of an acidic oxide is:
  10. Example of an basic oxide is:
http://wwwchem.uwimona.edu.jm/courses/CHEM1902/IC10K_MGAcidsBases.html

We hope the given MCQ Questions for Class 10 Science Metals and Non-Metals with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non-Metals Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment