Hydrocarbons MCQ For NEET, JEE Main, MCAT, SSC : 50MCQ

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 Hydrocarbons MCQ For NEET and JEE Main, MCAT, SSC, CET, Hydrocarbon MCQ For NEET

Class 11 >> NEET & JEE Main>> Chemistry MCQs For NEET, JEE Main & SSC – Question Bank

Hydrocarbons solved MCQs For JEE, NEET, MCAT, SSC, CET, Hydrocarbons MCQ For NEET and JEE Main

3. The product obtained on heating 2-Bromopentane with potassium ethoxide in ethanol is

  • (a) 1-pentene
  • (b) 2-cis-pentene
  • (c) trans-2-pentene
  • (d) 2-ethoxy pentane

Answer: (c)

4. Choose the process by which liquid hydrocarbons can be converted to gaseous hydrocarbons

  • (a) hydrolysis
  • (b) oxidation
  • (c) cracking
  • (d) distillation under reduced pressure

Answer: (c)

5. Which one of the following halide can be used in the Friedel-Crafts reaction?

  • (a) Isopropyl chloride
  • (b) Bromobenzene
  • (c) Chlorobenzene
  • (d) Chloroethene

Answer: (a)

6. Which one of the following compound forms salt on reaction with NaNH2?

  • (a) C2H2
  • (b) C2H6
  • (c) C6H6
  • (d) C2H4

Answer: (a)

7. Which among the following reagent can be used to distinguish between CH2BrCH=CH2 from CH3CH=CHBr?

  • (a) Br2/CCl4
  • (b) cold KMnO4
  • (c) AgNO3/C2H5OH
  • (d) Ag(NH3)2OH

Answer: (c)

8. Isopropyl iodide is formed after reaction of propene with HI, this is due to

  • (a) more stable free radical
  • (b) homolysis
  • (c) more stable carbanion
  • (d) more stable carbocation

Answer: (d)

9. C6H5CHO is formed when C6H6 is treated with CO and HCl in the presence of anhydrous AlCl3. Name of the reaction is:

  • (a) Friedel crafts reaction
  • (b) Gattermann Koch reaction
  • (c) Rosenmund reaction
  • (d) Stephen reaction

Answer: (b)

10. A compound having a bond angle 180° is

  • (a) alkyne
  • (b) alkane
  • (c) alkene
  • (d) cycloalkane

Answer: (a)

 Hydrocarbons MCQ For NEET and JEE Main, MCAT, SSC, CET – Set 2

1. Which of the following conformation of n-butane is the most stable

  • (a) eclipsed
  • (b) gauche
  • (c) staggered
  • (d) skew boat

Answer: Antiperiplanar

2. Find the correct order for relative energies of the ethane conformations

  • (a) staggered < skewed < eclipsed
  • (b) skewed < staggered < eclipsed
  • (c) skewed < eclipsed < staggered
  • (d) staggered < eclipsed < skewed

3. Find the alkane (C5H12), which will give only one type of monohalogenated compound

  • (a) 2,2-dimethylpropane
  • (b) 2-methylbutane
  • (c) cyclopentane
  • (d) n-pentane

4. The bond angle between H-C-C bonds in ethane is

  • (a) 120°
  • (b) 180°
  • (c) 109°
  • (d) 109.5°

5. Alkanes undergo halogenation. It is an example of

  • (a) nucleophilic substitution
  • (b) elimination
  • (c) free-radical substitution
  • (d) electrophilic substitution

6. Which of the following is the most volatile compound?

  • (a) n-pentane
  • (b) Isobutane
  • (c) 2-methyl butane
  • (d) 2, 2-dimethyl propane

7. Paraffin wax is

  • (a) Saturated hydrocarbons
  • (b) Unsaturated hydrocarbons
  • (c) Alcohol
  • (d) Ester

8. Find the correct order for the ease of formation of free radicals

  • (a) 1° > 2° > 3°
  • (b) 3° > 2° > 1°
  • (c) 2° > 1° > 3°
  • (d) 2° > 3° > 1°

9. Formation of an alkane from the reduction of an alkyl halide with Zn is known as

  • (a) Cannizzaro reaction
  • (b) Frankland reaction
  • (c) Kolbe reaction
  • (d) Wurtz reaction

10. Find the compound with the highest boiling point among the following

  • (a) n-Butane
  • (b) n-Octane
  • (c) Iso-octane
  • (d) 2,2,3,3-Tetramethylbutane

 Answer

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (d) 5. (c)

6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

 Hydrocarbons MCQ For NEET and JEE Main, MCAT, SSC, CET – Set 3

MCQs on Alkene

Alkenes are unsaturated hydrocarbons. There is at least one C-C double bond present in alkenes. The general formula of an alkene is CnH2n. They are also known as olefins due to oil forming nature. Due to weak pi bond and loosely held electrons, alkenes are readily attacked by electrophilic reagents.

1. Which of the following compounds react most readily with Br(g)?

  • (a) C2H2
  • (b) C3H6
  • (c) C2H4
  • (d) C4H10

2. When propene reacts with HBr in the presence of peroxide, it gives rise to

  • (a) allyl bromide
  • (b) isopropyl bromide
  • (c) n-propyl bromide
  • (d) 3-bromopropane

3. Find the alkene with maximum stability

  • (a) cis-2-Butene
  • (b) trans-2-Butene
  • (c) 1-Butene
  • (d) All have the same stability

4. Ethylene bromide on treatment with Zn gives

  • (a) Alkyne
  • (b) Alkene
  • (c) Alkane
  • (d) All of the above

5. Which of the following reactions is common in alkenes?

  • (a) Addition
  • (b) Elimination
  • (c) Substitution
  • (d) Superposition

6. Cis-trans isomerism in alkenes is due to

  • (a) chiral carbon
  • (b) free rotation about single bond
  • (c) free rotation about the double bond
  • (d) restricted rotation about the double bond

7. Baeyer’s reagent is used to detect

  • (a) glucose
  • (b) double bonds
  • (c) oxidation
  • (d) reduction

8. Which of the following will form 2 acetaldehyde molecules on ozonolysis?

  • (a) 1-pentene
  • (b) 2-pentene
  • (c) 1-butene
  • (d) 2-butene

9. Which of the following reagents will form 1-propanol from propene?

  • (a) B2H6, H2O2, OH
  • (b) Aq. KOH
  • (c) H2O, H2SO4
  • (d) Hg(OAc)2, NaBH4/H2O

10. Geometrical isomerism is exhibited by

  • (a) 2-Butene
  • (b) 2-Butyne
  • (c) 2-Butenol
  • (d) Butanol

Answer

1. (b)      2. (c)      3. (b)      4. (b)      5. (a)

6. (d)      7. (b)      8. (d)      9. (a)      10. (a)

MCQs on Alkyne

Alkynes are unsaturated hydrocarbons. There is at least one C-C triple bond present in alkynes. The general formula of an alkyne is CnH2n-2. Acetylene or Ethyne is the simplest alkyne. Alkynes are acidic in nature. They show electrophilic addition reaction and polymerisation reaction.

1. Ethyne and Ethane can be separated from a mixture by passing it through

  • (a) Pyrogallol
  • (b) Charcoal powder
  • (c) Concentrated H2SO4
  • (d) Ammonical Cu2Cl2

2. 1-butyne and 2-butyne can be identified by using which of the following reagents?

  • (a) O2
  • (b) Br2
  • (c) NaNH2
  • (d) HCl

3. Which of the following is used for welding?

  • (a) CH4
  • (b) C2H2
  • (c) C2H6
  • (d) C2H4

4. The product formed in the reaction of propyne with dilute H2SO4 and HgSO4 is

  • (a) Propyl hydrogen sulphate
  • (b) Propanone
  • (c) Propanal
  • (d) Propanol

5. Polymerisation product of propyne is

  • (a) Benzene
  • (b) Ethyl benzene
  • (c) Propyl benzene
  • (d) Mesitylene

6. The product formed in the reaction of ethyne with dilute H2SO4 and Hg2+ is

  • (a) Ethyl hydrogen sulphate
  • (b) Methoxymethane
  • (c) Ethanal
  • (d) Ethanol

7. In the ozonolysis reaction, acetylene forms

  • (a) Formaldehyde
  • (b) Glycol
  • (c) Glyoxal, formic acid
  • (d) None of the above

8. Acetylene is oxidised by KMnO4 to form

  • (a) Acetic acid
  • (b) Ethyl alcohol
  • (c) Ethylene glycol
  • (d) Oxalic acid

9. Find Z in the following reaction

Hydrocarbons solved MCQs for JEE, NEET, MCAT, SSC, CET
  • (a) Ethyl bromide
  • (b) Ethylene bromide
  • (c) Ethylidene bromide
  • (d) Ethanol

10. When ethyne is passed through a red hot tube, _______ is formed

  • (a) Cyclohexane
  • (b) Neoprene
  • (c) Benzene
  • (d) Ethane

Answer

1. (d)      2. (c)      3. (b)      4. (b)      5. (d)

6. (c)      7. (c)      8. (d)      9. (a)      10. (c)


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment