Human Resource Management MCQ PDF 1 : Hot

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In this article, we will discuss the most commonly asked multiple-choice questions related to Human Resource Management. Human Resource Management MCQ PDF Download Now 2022.

1) Which of the following is the correct abbreviation of HRM?

Human Resource Management
Human Resourcefulness Management
Human Relation Management
Humanistic Relation Management

Answer: a) Human Resource Management

Explanation: Human resource management is strategic planning followed by several organizations that focus on recruiting, managing, and guiding newly hired employees.

2) Which of the following correctly defines the Human Resource Department?

Functional department
Service department
Line department
Authority department

Answer: b) Service Department

Explanation: As the name suggests, the human resource department handles all the organization’s activities pertaining to the employees.

3) Human factor can be defined as __________

The entire concept of human behavior
Interrelated Physiological, Psychological and Socio-ethical aspects of a human being.
Micro and macro issues of socioeconomic factor
None of the above

Answer: b) Interrelated Physiological, Psychological, and Socio-ethical aspects of a human being.

Explanation: None.

4) Finding ways to reduce __________ is a crucial responsibility of management.

Stress
Dissatisfaction
Uncertainty
None of the above

Answer: c) Uncertainty

Explanation: The primary role of a manager is to ensure the daily functioning of a department or group of employees.

5) Which of the following components are reformed to support the strategies of human resource function?

Control systems
Appointment
Rewards
Job allotment

Answer: (a) & (c)

Explanation: In order to support the strategies of human resource functions, control systems and rewards are altered. Strategic human resource management is a kind of practice in which employees are fascinated, developed, rewarded, and retained for the growth of both the employees and the organization.

6) What is the need for Human Resource Planning?

For undergoing an effective employee development program
To represent a base for recruitment
To represent a base for selection policy
All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: Human resource planning is one of the most strategic functions incorporated by the Human Resource Management team, which analyzes its employees’ capabilities and the demand or supply of work in the market.

7) Directing, being one of the preeminent functions of Human Resource Management that falls under __________

Operative functions
Technical functions
Managerial functions
Behavioral functions

Answer: c) Managerial functions

Explanation: In order to meet the desired goals or the end results, the manager directs the workers by means of instructing, guiding, and overviewing their performance.

8) Human relation approach refers to __________

An approach in which workers are facilitated with humanity at the workplace.
A shared teamwork between the employee and the employer for solving problematic issues.
Forming a group of people on the work front so as to inspire them to work collectively for the company’s growth in terms of social, economic, and psychological productivity.
None of the above

Answer: c) Forming a group of people on the work front so as to inspire them to work collectively for the company’s growth in terms of social, economic, and psychological productivity.

Explanation: Human relations are defined as the study of group behavior for the purpose of improving interpersonal relationships as among employees.

9) Which of the following fields requires a skilled HR professional?

People handling
Clarifying
Both (a) and (b)
None of the above

Answer: b) Clarifying

Explanation: HR professionals are required to be skilled in the field of clarifying fuzzy visions followed by providing feedback to the managers and the higher authority at the same time.

10) Which of the following is considered as strategic activity?

Productivity
Recruitment
Planning
All of the above

Answer: b) Recruitment

Explanation: Recruitment refers to a strategic activity as it mainly focuses on fascinating the desired candidates for the specific roles. Selecting is a process undertaken to recognize and select the eligible candidate for the desired job. So, we can conclude that recruitment is not an operational activity but plays a vital role in any organization’s strategic activity.

11) Who laid the foundation of Human Resource Management practices?

David C. McClelland
Roethlisberger and Dickinson
Peter Drucker and Douglas McGregor
Elton Mayo

Answer: c) Peter Drucker and Douglas McGregor

Explanation: Peter Drucker and Douglas McGregor laid the foundation of HRM practices.

12) The business side of the process begins with the strategic __________ as one of the guiding frameworks.

Policy
HR
Plan
All of the above

Answer: c) Plan

Explanation: The business side of the process begins with the strategic plan as the guiding framework. Strategic planning can be understood as a process of managing a company’s resources to meet the end results, which mainly involves setting up the objectives, a complete analysis of the competitive environment and internal organization, assessing strategies accompanied by ensuring that management has rolled out the policies across the organization.

13) How has HRM become one of the highly focused jobs?

It focuses on obtaining as well as maintaining a satisfied workforce.
It results in maximum output with the increased customer satisfaction.
It promotes group satisfaction with individual development.
Optimum utilization of manpower by motivation and improving efficiency.

Answer: b) It results in maximum output with the increased customer satisfaction.

Explanation: None

14) What does a job specification include?

Personal characteristics
Physical characteristics
Psychological characteristics
All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: In general, a job specification labels the knowledge, skills, education, experience, and abilities required in a person for the desired job.

15) What are those aspects on which the HR professionals apply the risk management techniques?

HR Competencies
HR Strategies
Both (a) and (b)
None of the above

Answer: b) HR Strategies

Explanation: The Human Resource Strategy refers to an overall plan of a business that helps manage the human capital to align it with its business activities. It sets a direction for all the major areas of HR that includes the hiring process, performance appraisal, development, and compensation.

16) Developing characteristics of people are needed to run business in __________.

Short term
Medium term
Long term
All of the above

Answer: c) Long term

Explanation: The developing characteristics of people need to run business in the long term. The long-run refers to the time horizon required for a producer to have flexibility over all relevant production decisions.

17) Which of the following issues tends to be well disguised?

Territorial
Social
Political
Economical

Answer: a) Territorial

Explanation: Territorial issues tend to be well disguised. Sales operations adjust territories at least annually and usually include input from first-line managers, who bring local knowledge to the table. When making adjustments to territories, they consider workload, relationships, and even sales rep characteristics such as tenure and experience.

18) Who suggested that Human Resource Strategy isn’t as effective as it was supposed to be?

Tony Groundy
Peter Ducker
Anonymous
John Zimmerman

Answer: a) Tony Groundy

Explanation: Tony Groundy suggested that Human Resource Strategies are not much effective. Mainly HR Strategy (Human Resource Strategy) is designed for a long-term plan created to achieve objectives in the field of human resource and human capital management and development within the organization. Human Resource strategy is one of the outputs of strategic management in the field of human resources management.

19) How many factors were identified by Pettigrew & Whipp to manage the successful change?

Four
Five
Three
Six

Answer: b) Five

Explanation: Pettigrew & Whipp postulated five key factors such as environmental assessment,” “leading change,” “linking strategic and operational change,” “human resources as assets and liability,” and “coherence” that are needed to manage the change. It is one such important factor, which is being shared among the high organization.

20) What is the scope of Human Resource Management?

Performing training and development sessions for employee growth.
Maintaining good impersonal industrial relations and worker’s morale for companies’ productivity.
Accomplishing advanced research in behavioral sciences, new ideas in man, management, and advances in the field of training and development.
None of the above.

Answer: c) Accomplishing advanced research in behavioral sciences, new ideas in man, management, and advances in the field of training and development.

Explanation: The scope of human resource management refers to all the activities accompanied under the HRM, which are as follows:

Human Resource Planning
Job Analysis Design
Recruitment and Selection
Orientation and Induction
Training and Development
Performance Appraisal
Compensation, Planning, and Remuneration
Motivation, health, safety, and welfare
Industrial relations.
21) Which of the following takes a full interest in the process of strategic planning?

Training & Development
Quality Control
Human Resource
Production

Answer: a) Training & Development

Explanation: The training & Development team takes full part in the strategic planning process. It identifies the target that an organization is trying to accomplish and enlists the desired steps that are needed to encounter while reaching the target.

22) Which of the following tells the correct importance of controlling?

Power to influence people’s behavior
Process of regulating the activities
An important mental process on the part of the manager
To ensure that all of the activities are coordinated as per the plan.

Answer: d) To ensure all of the activities are coordinated as per the plan.

Explanation: The process of controlling helps to achieve the organizational goals and objectives.

23) Which of the following aims to put the financial measure on an organization’s intellectual capital?

Exchange of knowledge
Financial knowledge
The consortium
None of the above

Answer: a) Exchange of Knowledge

Explanation: Knowledge exchange aims to put a financial measure on an organization’s intellectual capital. Information and knowledge can be defined as today’s thermonuclear weapons. Knowledge is stronger and more valuable than natural sources, huge factories, or swollen bank accounts. Organizations perform by using three types of capital: Physical Capital, Financial Capital, and Intellectual Capital.

24) What is mean by decision in management?

To formulate a proper conclusion after considerations.
A decision that looks out for the alternatives.
A decision is the outcome of a group of people or an individual.
All of the above.

Answer: a) To formulate a proper conclusion after considerations

Explanation: None

25) What does quantitative technique refer to?

Waiting line problems and the queuing theory
Gaming, Game theory and Probability theory
Models, simulation, and resource allocation technique
All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: None.

26) Which of the following is evolved in staffing?

Termination
Estimation of workload
Personnel appointments and placements
All of the above

Answer: d) All of the above

Explanation: Staffing is a constant process that finds, selects, evaluates, and develops a healthy relationship on the work front between the present and forthcoming employees.

27) Which of the following is the correct abbreviation of MPDQ?

Modern Positions Developed Qualitatively
Management Process Descriptive Questions
Management Position Description Questionnaire
Methods for Personality Development Questions

Answer: c) Management Position Description Questionnaire

Explanation: The MPDQ, which stands for Management Position Description Questionnaire, refers to an inquiry form that is utilized in human resource management for analyzing the management positions.

28) What is defined as a record of outcomes resulting from a particular job or an activity at a specific time?

Evaluation
Work function
Performance
None of the above

Answer: c) Performance

Explanation: Performance can be defined as a set of outcome records generated by a specific job function or activity during a particular time period. The assessment of employee’s performance discloses one’s contribution company’s objectives.

29) A/An __________ is a plan or a program scheme that helps to motivate an individual or a group to deliver outstanding performance.

Promotion Scheme
Incentive Scheme
Reward
None of the above

Answer: b) Incentive Scheme

Explanation: An incentive scheme is a plan or program that motivates an individual or group performance. Incentive schemes attempt to link at least a portion of pay to job performance to encourage higher productivity. Incentives, as often called, should be aligned with the behaviors that help achieve organizational goals or performance. Incentives are either individual or group (organization-wide).

30) A/An __________ is considered to be a vertical move in terms of rank and responsibilities.

Appraisal
Reward
Increment
Promotion

Answer: d) Promotion

Explanation: A promotion is considered to be a vertical move in terms of rank and responsibilities. The act of promotion elevates an employee to a new position offering higher pay, privileges, or status than the previous one. It mainly refers to the vertical movement in terms of rank and responsibility.

31) Which of the following provides necessary information for job evaluation?

Job Enrichment
Job Description
Job Ranking
Job Enlargement

Answer: b) Job Description

Explanation: The job description provides all the desired information which is required for evaluating a job. Job analysis is a systematic process that collects all the relevant statistics about the job for articulating job description and job specification, required for selecting an employee, providing job satisfaction and motivation, etc.

32) What is the ‘Laisezz Fair’ viewpoint?

A view popularized by Ronssean, Bentham, and Hobbes.
A minimum of public intervention in economic activities.
The business enterprise must get the opportunity to earn more profits.
The change in the concept of labor from the commodity approach to the human concept.

Answer: b) A minimum of public intervention in economic activities.

Explanation: None.

33) What do you understand by the written record of duties, responsibilities, and conditions of a job?

Job enrichment
Job ranking
Job enlargement
Job description


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment