Electrochemistry MCQs NEET JEE Main : 50 mcq

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Electrochemistry MCQs with Answers for aptitude test like NEET, JEE Main, PMC MDCAT, MCAT, Medical College Admission Test, MBBS, SSC

Electrochemistry MCQs NEET JEE Main

1. The charge required for the reduction of 1 mol of MnO4 to MnO2 is

  • (a) 1 F
  • (b) 3 F
  • (c) 5 F
  • (d) 6 F

Answer: b

2. The cell reaction of the galvanic cell.

Electrochemistry MCQs with Answers,

Answer: d

3. NH4NO3 is used in salt bridge because

  • (a) it forms a jelly like material with agar-agar.
  • (b) it is a weak electrolyte.
  • (c) it is a good conductor of electricity.
  • (d) the transport number of NH4+ and NO3 ions are almost equal.

Answer: d

4. If limiting molar conductivity of Ca2+ and Cl are 119.0 and 76.3 S cm2 mol-1, then the value of limiting molar conductivity of CaCl2 will be

  • (a) 195.3 S cm2 mol-1
  • (b) 271.6 S cm2 mol-1
  • (c) 43.3 S cm2 mol-1
  • (d) 314.3 S cm2 mol-1.

Answer: b

5. The emf of the cell:
Ni / Ni2+ (1.0 M) // Au3+ (1.0 M) / Au (E° = -0.25 V for Ni2+/Ni; E° = 1.5 V for Au3+/Au) is
(a) 1.25 V
(b) -1.25 V
(c) 1.75 V
(d) 2.0 V

Answer: c

6. The standard emf of a galvanic cell involving cell reaction with n = 2 is formed to be 0.295 V at 25° C. The equilibrium constant of the reaction would be
(a) 1.0 × 1010
(b) 2.0 × 1011
(c) 4.0 × 1012
(d) 1.0 × 102
[Given F = 96500 (mol-1); R = 8.314 JK-1 mol-1]

Answer: a

7. If E°Fe2+/Fe = -0.441 V and E°Fe3+/Fe2+ = 0.771 V, the standard EMF of the reaction,
Fe + 2Fe3+ → 3Fe2+ will be
(a) 1.212 V
(b) 0.111 V
(C) 0.330 V
(d) 1.653 V

Answer: a

MCQ on Electrochemistry For Medical College Admission Test

1. The aqueous solution of which of the following compounds is the best conductor of electric current?

  • Acetic acid,
  • Hydrochloric acid
  • Ammonia
  • Fructose

Answer: (b)

2. An increase in the conductivity equivalent of a solid electrolyte with dilution is primarily due to

  • increased ionic mobility of ions
  • 100 percent electrolyte ionisation with natural dilution
  • increase in both ion numbers and ionic mobility
  • A rise in ion counts

Answer: (a)

3. The equivalent conductance of Ba2+ and Cl are respectively 127 and 76 ohm-1 cm-1 eq-1 at infinite dilution. The equivalent conductance of BaCl2 at infinite dilution will be

  • 139.5
  • 203
  • 279
  • 101.5

Answer: (a)

4. When heating one end of a metal plate, the other end gets hot because of

  • the resistance of the metal
  • mobility of atoms in the metal
  • energised electrons moving to the other end
  • minor perturbation in the energy of atoms.

Answer: (c)

5. The weight of silver displaced by a quantity of electricity which displaces 5600ml of O2 at STP will be

  • 5.4g
  • 10.8g
  • 54.9g
  • 108.0g

Answer: (d)

6. Once a current of 1.0 ampere was passed through one litre of CuCl2 solution for 16 min and 5 sec, all of the solution’s copper was deposited at the cathode. The strength of solution CuCl2 was (Molar mass of Cu = 63.5; Faraday constant = 96,500 C/mol)

  • 0.01N
  • 0.01M
  • 0.02M
  • 0.2N

Answer: (a)

7. On electrolysis of dilute sulphuric acid using platinum electrodes, the product obtained at the anode will be

  • hydrogen
  • oxygen
  • hydrogen sulphide
  • sulphur dioxide

Answer: (b)

8. A device that converts the energy of combustion of fields like hydrogen and methane directly into electrical energy is known as

  • Electrolytic cell
  • Dynamo
  • Ni-Cd cell
  • Fuel cell

Answer: (d)

9. Which reaction is not feasible?

  • 2KO + Br2 → 2KBr + I2
  • 2KBr + I2 → 2KI + Br2
  • 2KBr + Cl2 → 2KCl + Br2
  • 2H2O + 2F2 → 4HF + O2

Answer: (b)

10. Without losing its concentration ZnCl2 solution cannot be kept in contact with

  • Au
  • Al
  • Pb
  • Ag

Answer: (b)

Class 12 Electrochemistry MCQs Questions with Answers For NEET & JEE Main

Question 1. If 96500 coulomb electricity is passed through CuSO4 solution, it will liberate

  • (a) 63.5 gm of Cu
  • (b) 31.76 gm of Cu
  • (c) 96500 gm of Cu
  • (d) 100 gm of Cu

Answer: (b) 31.76 gm of Cu

Question 2. Fused NaCl on electrolysis gives ………….. on cathode.

  • (a) Chlroine
  • (b) Sodium
  • (c) Sodium amalgam
  • (d) Hydrogen

Answer: (b) Sodium

Question 3. The standard electrode potentials for the half cell reactions are:

Zn → Zn2++ 2e    E° = 0.76 V

Fe → Fe2+ + 2e   E° = -0.41 V

The emf of the cell reaction

Fe2+ + Zn → Zn2++  Fe is

  • (a) -0.35 V
  • (b) +0.35 V
  • (c) -1.17 V
  • (d) +1.17 V

Answer: (b) +0.35 V

Question 4. Which of the following is a secondary cell?

  • (a) Leclanche cell
  • (b) Lead storage battery
  • (c) Concentration cell
  • (d) All of these

Answer: (b) Lead storage battery

Question 5. For a certain redox reaction, E° is positive. This means that

  • (a) ΔG° is positive, K is greater than 1
  • (b) ΔG° is positive, K is less than 1
  • (c) ΔG° is negative, K is greater than 1
  • (d) ΔG° is negative, K is less than 1

Answer: (c) ΔG° is negative, K is greater than 1

Question 6. Cell reaction is spontaneous, when

  • (a) E0red is negative
  • (b) ΔG° is negative
  • (c) E0oxid is Positive
  • (d) ΔG° is positive

 Answer: (b) ΔG° is negative

Question 7. Equilibrium constant K is related to E0cell and not Ecell because

  • (a) E0cell is easier to measure than Ecell
  • (b) Ecell becomes zero at equilibrium point but E0cell remains constant under all conditions
  • (c) at a given temperature, Ecell changes hence value of K can’t be measured
  • (d) any of the terms Ecell or E0cell can be used

 Answer: (b) Ecell becomes zero at equilibrium point but E0cell remains constant under all conditions

 Question 8. Molar conductivity of 0.15 M solution of KCl at 298 K, if its conductivity of 0.0152 S cm-1 will be

  • (a) 124 Ω-1 cm² mol-1
  • (b) 204 Ω-1 cm² mol-1
  • (c) 101 Ω-1 cm² mol-1
  • (d) 300 Ω-1 cm² mol-1

 Answer: (c) 101 Ω-1 cm² mol-1

Question 9. Electrical conductance through metals is called metallic or electronic conductance and is due to the movement of electrons. The electronic conductance depends on

  • (a) the nature and structure of the metal
  • (b) the number of valence electrons per atom
  • (c) change in temperature
  • (d) all of these

 Answer: (d) all of these 

Question 10. The specific conductivity of N/10 KCl solution at 20°C is 0.0212 ohm-1 cm-1 and the resistance of the cell containing this solution at 20°C is 55 ohm. The cell constant is

  • (a) 3.324 cm-1
  • (b) 1.166 cm-1
  • (c) 2.372 cm-1
  • (d) 3.682 cm-1

 Answer: (b) 1.166 cm-1

 Question 11. Faraday’s law of electrolysis is related to

  • (a) Atomic number of cation
  • (b) Speed of cation
  • (c) Speed of anion
  • (d) Equivalent weight of electrolyte

 Answer: (d) Equivalent weight of electrolyte

Question 12. The molar conductivity is maximum for the solution of concentration

  • (a) 0.004 M
  • (b) 0.002 M
  • (c) 0.005 M
  • (d) 0.001 M

 Answer: (d) 0.001 M

Question 13. Units of the properties measured are given below. Which of the properties has been not matched correctly?

  • (a) Molar conductance = S m2 mol-1
  • (b) Cell constant = m-1
  • (c) Specific conductance of = S m²
  • (d) Equivalence conductance = S m² (g eq)-1

 Answer: (c) Specific conductance of = S m²

Question 14. How long would it take to deposit 50 g of Al from an electrolytic cell containing Al2O3 using a current of 105 ampere?

  • (a) 1.54 h
  • (b) 1.42 h
  • (c) 1.32 h
  • (d) 2.15 h

 Answer: (b) 1.42 h

 Question 15. The charge required for reducing 1 mole of MnO4 to Mn2+ is

  • (a) 1.93 × 105 C
  • (b) 2.895 × 105 C
  • (c) 4.28 × 105 C
  • (d) 4.825 × 105 C

 Answer: (d) 4.825 × 105 C

 Question 16. How much electricity in in terms of Faraday is required to produce 100 g of Ca from molten CaCl2?

  • (a) 1F
  • (b) 2F
  • (c) 3F
  • (d) 5F

 Answer: (d) 5F

 Question 17. If a current of 1.5 ampere flows through a metallic wire for 3 hours, then how many electrons would flow through the wire?

  • (a) 2.25 × 1022 electrons
  • (b) 1.13 × 1023 electrons
  • (c) 1.01 × 1023 electrons
  • (d) 4.5 × 1023 electrons

 Answer: (c) 1.01 × 1023 electrons

 Question 18. How many coulombs of electricity is required to reduce 1 mole of Cr2O2−7 in acidic medium?

  • (a) 4 × 96500 C
  • (b) 6 × 96500 C
  • (c) 2 × 96500 C
  • (d) 1 × 96500 C

 Answer: (b) 6 × 96500 C

 Question 19. A current of 1.40 ampere is passed through 500 mL of 0.180 M solution of zinc sulphate for 200 seconds. What will be the molarity of Zn2+ ions after deposition of zinc?

  • (a) 0.154 M
  • (b) 0.177 M
  • (c) 2 M
  • (d) 0.180 M

 Answer: (b) 0.177 M

 Question 20. How much time is required to deposit 1 × 10-3 cm thick layer of silver (density of 1.05 g cm-3) on a surface of area 100 cm² by passing a current of 5 A through AgNO3 solution?

  • (a) 125 s
  • (b) 115 s
  • (c) 18.7 s
  • (d) 27.25 s

 Answer: (c) 18.7 s

We hope the given Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Electrochemistry will help you. If you have any query regarding Class 12 Chemistry Electrochemistry MCQs with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest. Electrochemistry MCQs NEET JEE Main 2021.


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment