English Pedagogy Questions for CTET │ Frequently asked Multiple Choice Questions

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Central Board of Secondary Education (CBSE) is all set to conduct Central Teachers Eligibility Test (CTET 2020) on 5th July. Candidates who want to become teachers in government schools need to appear for CTET 2020. Today, We are providing you the most Frequently asked English Pedagogy MCQ Questions which help you to evaluate your performance by attempting these questions on regular basis. On daily basis, we will try to provide a variety of study material for English language or English Pedagogy section. Let’s enjoy CTET english pedagogy questions with answers !

English Pedagogy Questions for CTET, ctet english pedagogy questions with answers, English Pedagogy Questions for CTET
English Pedagogy Questions for CTET

CTET english pedagogy questions with answers – SET 1

1.Grammar should be taught by
(a) giving clear explanation
(b) enabling practice in contex
(c) asking students to learn rule
(d) making learners do written assignments

2.There are 44 sounds in English. Out of these, how many sounds are vowels and how many are consonants respectively?
(a) 20, 24
(b) 5, 39
(c) 22, 22
(d) 10, 34

3.Which one of the following is not true about the status of English language across the world?
(a) English as a native language
(b) English as a heritage language
(c) English as a foreign language
(d) English as a second language

4.The study of words and their meanings is known as
(a) semantics
(b) linguistics
(c) phonetics
(d) syntax

5.Etymology is:
(a) science of Pedagogy.
(b) science of study of language.
(c) science of meaning of words.
(d) science of knowing the origin of words.

6.A word gets its meaning:
(a) in relation to its context
(b) from dictionary only
(c) spelling
(d) from its origin

7.The first generation learners are those who are:
(a) coming first time to school to seek admission.
(b) learning Hindi for the first time.
(c) learning English for the first time.
(d) the first from their family to come to school.

8.A good paragraph writing in English involves:
(a) Correct punctuation marks
(b) Ideas, presentation and coherence
(c) Flowery language
(d) Legible handwriting

9.Children can best learn a language when they having
(a) a good textbook
(b) a proficient language teacher
(c) inhibition
(d) motivation

Answer 1.B 2.A 3.B 4.A 5.D 6.D 7.D 8.B 9.D

English Pedagogy Objective Questions for CTET- SET 2 [20 MCQ]

  1. What does ‘Nature’ in the passage mean?
    (a) Countryside covered with plants and trees
    (b) Physical power that created the world
    (c) Inherent things that determine character
    (d) Practical study of plants and animals
  2. Which one of the following is the correct statement?
    According to the passage
    (a) beauty is only skin-deep
    (b) everything is beautiful in its natural state
    (c) there is beauty in Nature
    (d) Nature is a moray teacher
  3. What does the writer suggest?
    (a) We should not modernize, so that Nature can be preserved
    (b) While modernizing we should be careful not to destroy Nature completely
    (c) All Nature has been destroyed by modern living
    (d) Carving out Natural reserves will hamper the growth of industries
  4. Direction: Select the most appropriate Preposition.
    Work ­­_______all the sums in the exercise.
    (a) down
    (b) out
    (c) for
    (d) at
  5. Direction: Select the most appropriate article to fill in the blank of the following sentence.
    During the course of the investigation, _ accused led the police to the scene of crime.
    (a) a
    (b) an
    (c) the
    (d) None of these
  6. Direction: Choose the most appropriate Group Verb.
    His original plan has __ and so he is working on new one.
    (a) fallen in
    (b) fallen out
    (c) fallen off
    (d) fallen through
  7. Direction: Select the most appropriate synonym..
    Incumbent
    (a) Regnant
    (b) Regicide
    (c) Repugnant
    (d) Tyrant
  8. Direction: Select the word opposite in meaning to the given word.
    Mammoth
    (a) Titanic
    (b) Gargantuan
    (c) Infinitesimal
    (d) Reticen
  9. For teaching grammar, the best grammar that a teacher can teach us is –––
    (a) Traditional grammar
    (b) Modern Grammar
    (c) Pedagogic Grammar
    (d) No grammar is needed
  10. The method of teaching English adopted at present in school curriculum is ––
    (a) Formative Co-relational Approach
    (b) Functional Communicative Approach
    (c) Function Corrective Approach
    (d) Figurative Comprehensive Approach
  11. Who is the father of genetic epistemology?
    a)Piaget
    b) Bruner
    c) Vygotsky
    d) Dewey
  12. Nature Children are like
    a) Imitative
    b)Constructive
    c) Imaginative
    d) Destructive
  13. Which of the following is not a product of learning?
    a)Skill
    b) Knowledge
    c) Maturation
    d) Physical Structure
  14. Teaching-Learning Process fundamentally completed in
    a) Class Room
    b) School
    c) Society
    d) Home
  15. Whichfrom the following should be used to decrease minor inappropriate behavior?
    a)Praise
    b)Reward
    c) Ignorance
    d) Strictness
  16. A scoring guide use to evaluate the quality of students is called
    a) Rubrics
    b) Checklists
    c) Inventories
    d) Rating scales
  17. To motivate the other to achieve certain goals is
    a) Planning
    b)Leading
    c) Controlling
    d) Organizing
  18. The concept of inspection was first introduced in
    a) Pakistan
    b) India
    c) England
    d) China
  19. All transaction should be enterd in which register
    a) Fee
    b) Cash
    c) Funds
    d) With Drawl
  20. Hw much knowledge is gained through the sense of smell?
    a)75%
    b) 13%
    c)6%
    d)3%

Answer

  1. A
  2. C
  3. B
  4. B
  5. C
  6. D
  7. A
  8. C
  9. C
  10. B
  11. A
  12. C
  13. B
  14. B
  15. C
  16. D
  17. A
  18. C
  19. C
  20. B

CTET english pedagogy questions with answers – SET 3

Q1. Substitutional method was initially adopted by
(a) Palmer
(b) Kingsley
(c) Macgully
(d) Dodson
Q2. Scientific method of the modern method of teaching of reading is
(a) Phonic method
(b) Choral method
(c) Word method
(d) Look and Say method
Q3. At primary level, we should use method for teaching reading
(a) Story method
(b) Sentence method
(c) Phonic method
(d) All of these
Q4. Suitable method for teaching spelling at middle stage is
(a) Dictation method
(b) Drill method
(c) Play way method
(d) All of these
Q5. Which branch of linguistic studies the applications of the basic principles of the linguistic science to language teaching?
(a) Structural linguistics
(b) Applied linguistic
(c) Comparative linguistic
(d) Historical linguistics
Q6. When did English Prose come into existence?
(a) 9th century
(b) 12th century
(c) 14th century
(d) 19th century
Q7. Which of these can be classified under types of grammar?
(a) Descriptive
(b) Scholarly
(c) Transformational generative
(d) All of these
Q8. Which of the following grammar is taught incidentally:
(a) Prescriptive grammar
(b) Traditional grammar
(c) Functional grammar
(d) Theoretical grammar
Q9. Reading habit is important due to the following reasons:
(a) Increases vocabulary
(b) Makes us knowledgeable
(c) Helps in getting information
(d) All of these
Q10. What are the methods of teaching spellings?
(a) Correct pronunciation
(b) Dictionary method
(c) Transcription
(d) All of these
Solutions
1. Ans.(a).
2. Ans.(a)
Sol.
3. Ans.(b)
4. Ans.(d)
5. Ans.(d)
6. Ans.(c)
7. Ans.(d)
8. Ans.(c)
9. Ans.(d)
10. Ans.(d)

English Pedagogy Objective Questions for CTET- SET 4 [20 MCQ]

Q1. language is
(a) abroad term simply referring to human patterned verbal behavior in general
(b) a et of specific rules for generating speech
(c) anoher word for a dialect
Ans. (b)
Q2. The best time to learn a second language is in
(a) early childhood
(b) junior school
(c) senior secondary school
(d) college
(d) a pidgin
Ans. (a)
Q3. verbal communication means:
(a) sending a message in words including writing
(b) informal communication
(c) exact limited message the speaker wants to convey
(d) actual words said
Ans. (a)
Q4 Metalinguistic awareness is
(a) the ability to think and talk about language
(b) the ability to connect the distinctive sounds in words to letters
(c) understanding of the mapping principles between sounds and meaning
(d) the ability to recognize writing from other visual marks
Ans. (a)
Q5 Which skills are receptive?
(a) listening and speaking
(b)listening and reading
(c)reading and writing
(d)writing and speaking
Ans (b)
Q6. The following statements that are true about language is
(a) all language use essentially the same number of sounds
(b) all native speakers of a language learn the basic rules of grammar in school
(c) While the different language may use different phonemes, they all essentially share the same syntax
(d) None of the above
Ans. (d)
Q7. The statement that best describes the linguistic concept of words is
(a) words are inherent units of meaning that every child is born with,and learns to attach specific sounds to specific words
(b) words are sounds that we only attach meaning to through the context of syntax, and are by themselves devoid of useful information
(c) words are written pieces of language that are defined via long-cultural consensus, and
term recorded in dictionaries to main-uniformity of expression, without which words would be arbitrary and meaningless
(d) words are arbitrary sounds that are memorized through brute force and are associated in the mental lexicon with the word itself, it’s sound, and it’s meaning
Ans. (d)
Q8. ___is the study of language from a cognitive and developmental law (a) psycholinguistics (b) sociolinguistics (c) comparative linguistics (d) linguistics Ans. (a)

Q9. The following definition best describes language acquisition (a) The process by which a society’svernacular varies (b) The process by which linguistics is applied to sociology (c) The process by which the linguistic ability develops in a human (d) the process by which the origin of language is developed Ans. (c)

Q10. “A student recommends the reading of the latest best-seller, saying that it is very interesting. You listen, trying to make out whether the student’s observation is sincere or not.” This type of listening can be described: (a) critical (b) comprehension (c) sympathetic (d) active Ans. (a)

Q11. “Children deserve most of the credit for the language that they acquire.” The observation implies that in modern classroom. (a) students pursue their own lines of enquiry (b) students need not attend L2 classes (c) students may choose L2 on their own (d) the teacher establishes the task and supports or facilitates learning. Ans. (a)

Q12. Types of ‘text media’ are (a) audio discs and tapes (b) illustration and diagrams (c) motion pictures (d) and documentaries Ans. (d)

Q13. Students learning a language often lack confidence when speaking due to the language’s unique pronunciation rules. One way to overcome this problem is (a) Children reading aloud in class (b) using game-like activities which require (c) Strictly verbal interaction in the classroom (d) conducting special speech therapy with a counsellor Ans. (b)

Q14. The contemporary target language classroom is a confluence of varied languages and language abilities. Teachers should restructure their practices by exposing students to (a) Summaries and simplified versions of the learning materials, e.g., stories, grammar notes, etc. (b) Worksheets with a variety of tasks which cover the syllabus and students give their responses in class under teacher’s guidance (c) Appropriate challenges based on the syllabus in a secure environment, opportunities for all students to explore ideas and gain mastery. (d) Adequate self-explanatory notes, either prepared by teacher or from material writers. Ans. (c)

Q15. For students to gain language skills from textbooks, the textbook learning should (a) correlate with assessment and achievement (b) lead to using the textbook sparingly (c) expose them to more literary reading (d) become more cost-effective compared to a technologically supported course Ans. (a)

Q16. While teaching hearing-impaired students in an inclusive class, it is necessary for a teacher to (a) make sure that they are including signs and nonverbal signal to strengthen any communication (b) conduct regular a special class for such students (c) be in constant touch with the parents for such students. (d) use cue cards to signal the teaching content Ans.(a)

Q17. While translating a subject and using the translation in the mainstream curriculum, the benefit is (a) promoting national identity (b) enriching linguistic capability and appreciation (c) enabling teachers who are not competent in the mainstream language to take classes. (d) standardizing cultural identity. Ans.

(b) Q18. The teaching of reading by associating characters or groups of characters with sounds is the ____ method.
(a) morphemic
(b) direct
(c) phonic
(d) whole-language
Ans. (c)
Q19. Teachers can remediate for the student with language learning difficulty by
(a) focusing on individual progress with individual instruction
(b) providing notes that are summarized and simplified
(c) initially giving information as reading only, no writing
(d) conduct extra classes for the students to ‘catch up’ with others
Ans. (a)
Q20. CALP stands for _ Academic Language Proficiency.
(a) communicative
(b) content
(c) cognitive
(d) controlled
Ans. (c)

ANSWER: 1. B 2.A 3.A 4.A 5.B 6.D 7.D 8.A 9.C 10.A 11.A 12.D 13.B 14.C 15.A 16.A 17.B 18.C 19.A 20.C

CTET, UPTET ENGLISH PEDAGOGY Important Notes

English Pedagogy Questions for CTET, ctet english pedagogy questions with answers, English Pedagogy Questions for CTET

1.A teacher of Class VII while teaching the poem,The Solitary Reaper by William Wordsworth asks children to find how the last words of each line sound. What is she trying to draw the attention of learners to?
——–>Rhyme scheme

2.To help the students overcome the problems of spelling mistakes, the teacher will use…. as the teaching strategy.——->
dictation

3.Grammar translation method of teaching English heavily relies on-
form-focused teaching

4.Written description of a child’s progress that a teacher keeps on a day-to-day basis is ——-> anecdotal record

5.Diphthongs Are also known as
————> glide vowels

6.Yasmin, an English language teacher, gave her students group work to explore an area and asked them to find important notices and names of places and streets to document them to write a report This activity is known as————–>activity based learning

7. Mrudusrnita, while teaching a lesson on atoms from the science textbook, gave her students activities based on the theme. The activities included vocabulary and debate on the uses of atomic energy. What is this strategy known as?——–> Language across curriculum

8. Language proficiency refers to
A. fluency
B. accuracy
C. appropriateness
D. efficiency
Which of the above are true?
A, C and D

9. A teacher of Class VI in a writing assessment task asked students to write on “If I were famous for something….” This is assessment of a/an answer. ——> descriptive

10 A good language textbook should
A. contain learner-centred materials.
B. contain teacher-friendly instruction and
content-related materials.
C. incorporate language skills throughout.
D. have more syntactical items in its content.
Which of the above are true?
A, B and D

11. Kavya notes down the errors committed by learners of the class and discusses them once in a fortnight. What is this practice known as?
——> Evaluation


CTET english pedagogy questions with answers – Download pdf

Other Page of English pedagogy-

  • Learning and Acquisition | Language English For CTET & TET
  • Personality : Characteristics & Trail Theory
  • Principles of language learning for CTET & Education 2020
  • Role Of Listening and Speaking in Learning English – 8 Rules
  • Role of grammar in learning a language -2020
  • TEACHING IN DIVERSE CLASSROOM

Objective English for TET / CTET : Important questions with answer on English as First Language or Second Language for primary & upper primary TET, CTET , UPTET, HTET, REET, RTET,UPTET,UTET and other state TET exams….Improve your score !!!

Searches related to English Pedagogy Questions for CTET
ctet english question
english pedagogy mcq
ctet english pedagogy notes
english pedagogy book for ctet
english pedagogy study material
english pedagogy mock test
objective type questions on english language teaching
ctet english notes download

In this post, we have shared CTET english pedagogy questions with answers. To get such other important information, you must like our Facebook page. If you want to get study notes on CTET Science subject, then you can tell by commenting below. We will try to give notes on that subject Thank you !!


Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment